Waar zit de winst?
Wil je regenwater zinvol bestemmen, dan maak je de gefundeerde afweging tussen infiltratie of lokaal gebruik. In beide gevallen wordt het water ter plaatse gebufferd. Bij lokaal gebruik is het de uitdaging om de wateraanbieders, vaak logistieke bedrijven met veel dakoppervlak, en de watervragers, vaak productiebedrijven of naburige landbouw, op een slimme en duurzame manier met elkaar te verbinden.
Zo besparen we in Tielt op streng gereglementeerd en schaars grondwater of op kostbaar kraanwater. De nieuwe duurzame waterbronnen zorgen voor extra gemoedsrust en een lager risico op een mislukte oogst of verlaagde productie door waterschaarste.
Dankzij de nieuwe regenwaterbuffer, centraal op het bedrijventerrein, creëren we concreet een nieuwe lokale waterbron van zo’n 20 000 m³ op jaarbasis. Dit volume vergroot wanneer er toevoerende private regenwaterputten slim gekoppeld worden op de nieuwe buffer. Bovendien verminderen we zo wateroverlast: een win-win!
De collectieve aanpak in Tielt verdeelt taken tussen partijen en beperkt de tijd, inspanning en kost om steeds individueel in te staan voor waterzekerheid. Samenwerken aan een concreet project cultiveert bovendien vertrouwen en draagt bij aan een duurzame en inclusieve gemeenschap op bedrijventerrein Tielt Noord!

![]()