Over

Leuk dat je benieuwd bent naar ons. We geven een klein woordje uitleg over het waarom, hoe en wat van waterwinst.be.

Water is waanzinnig kostbaar

Vandaag én in de toekomst. Toch verdwijnt het nog te vaak in de riolering, en door verharding kan het ook niet in de ondergrond dringen. Intussen houdt klimaatverandering ons steeds steviger in de tang. We ontsnappen niet aan langere periodes van verdorrende droogte, afgewisseld met stortbuien die waardevolle bodem opslokken op hun weg naar zee.

Maar we blijven niet bij de pakken zitten

Vlaanderen pakt droogte en waterschaarste structureel aan. 

  • Om duurzaam water te voorzien voor bedrijven, voor landbouw of voor drinkwater. 
  • Om meer gemoedsrust te geven en productie en oogst te garanderen.
  • Om schaars grondwater en kostbaar kraanwater te sparen.
  • Om onze kwetsbare natuur te beschermen en te herstellen.

Er valt samen veel winst te halen uit water

Door er minder te verbruiken en ander, duurzamer water te gebruiken. Door meer water te bufferen en het daarna doeltreffender in te zetten. Door water te infiltreren en tegelijkertijd wateroverlast te verminderen.

Hoe kun je zelf aan de slag? Op waterwinst.be vind je concrete acties die getest werden op het terrein, en tips om meer winst te halen uit water. Het startpunt is altijd om samen met de lokale community de noden en kansen te verkennen, zodat meerdere watergebruikers baat hebben bij je actie voor waterwinst.

Waterwinst is een campagne van het traject Vlaanderen WaterProof, dat uitgevoerd wordt door VITO in opdracht van de Vlaamse overheid via de Blue Deal.

De acties en cases die je kunt vinden op waterwinst.be, baseren zich momenteel op leerlessen uit het traject Vlaanderen WaterProof. Dit is geen eindpunt maar een begin! VITO engageert zich om de klik te zoeken met cases en leerlessen van initiatieven daarbuiten. Zo houden we de inhoud scherp en relevant. 

Voorstellen voor content brengen we samen op een workshop in het voorjaar van 2024. Heb je een case of acties die hier thuishoort? Laat het ons alvast weten. 

Blijf hier op de hoogte van updates

Contact

Heb je een vraag, opmerking of verzoek? Vul het contactformulier in en we komen snel bij je terug!

Je kunt ons ook bereiken per mail via info@vlaanderenwaterproof.be