Bundel data in een dashboard

Digitale dashboards scheppen orde in al je online data. Monitoring via sensoren wordt steeds toegankelijker en betaalbaarder, maar die veelheid aan data ook vatten vraagt om datamanagement en heldere visualisaties. Dashboards geven in een oogopslag inzicht in de status van je acties, waardoor je gericht kunt bijsturen om je winst te maximaliseren.

In het dashboard kies je zelf welke gegevens je wil tonen: je kunt daggemiddeldes opvolgen, waterstromen en -debieten in kaart brengen, of trends in neerslag detecteren. Een dashboard neemt dus de taak over van de gebruikers om verschillende databronnen telkens handmatig bij elkaar te brengen. 


Waar zit de winst?

 • Geld

  geld

 • Water

  water

 • Tijd

  tijd

 • Natuur

  natuur

 • Mens

  mens

Type waterwinst

Voor wie?

Image
Icons data graphs charts

Waar zit de winst? 

Met sensoren die je op afstand live kunt uitlezen win je sowieso tijd. Als die data dan nog eens direct gestructureerd en gevisualiseerd worden in een overzichtelijk dashboard, is er geen handmatige dataverwerking meer vereist. Zo bespaar je opnieuw routinewerk en tijd. Data van verschillende leveranciers en bronnen kunnen mits enige voorverwerking, finaal in één overkoepelend dashboard geclusterd worden. Zo strand je niet met afzonderlijke platformen in allerlei vormen en maten.  

Een goed opgebouwd dashboard geeft snel de belangrijkste indicatoren weer, maar biedt ook de optie om dieper te duiken in de data. Naast informeren en data verwerken, kan het dashboard ook operatoren en watergebruikers waarschuwen met een melding op basis van drempelwaarden. Zo kun je snel en gericht ingrijpen en bijvoorbeeld buffers tijdig leeglaten of watergebruik stopzetten bij onvoldoende waterkwaliteit. Zo vermijden we overstromingen of productieverliezen met oplopende kosten. 

Heldere visualisaties ondersteunen ook je communicatie naar een bredere gebruikersgroep. Dat creëert een grotere bewustwording, betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Een dashboard is op elk moment te raadplegen. Die transparante communicatie schept vertrouwen in je project, en bij uitbreiding in technologie als deeloplossing voor een duurzaam waterbeheer. 

Image
Voorbeeld van een dashboard gebruikt door water-link om het zoutgehalte van het Albert-kanaal te monitoren.

Mensen zien gewoon kanaalwater dat stroomt; wij zien in onze dashboards waar zich eventueel vervuiling voordoet, van waar die komt, hoe die zich verplaatst, hoe het zoutgehalte verandert. En vooral: wat de impact is van maatregelen die ook door andere spelers bijvoorbeeld tijdens droogte worden genomen, zoals water terugpompen. Vandaag werken we efficiënter, en zien we snel en juist wanneer we welke ingrepen moeten doen. Dat werkt ook kostenbesparend. Beter voor het water, en dus voor alle betrokkenen, van haven tot scheepvaart, lokale overheid en burger.

Sven Kempeneers

Procestechnoloog Exploitatie water-link over het project AquaSpice

Hoe pak je dit aan? Tips & tricks

 • Bepaal de doelgroepen

  Een dashboard kan verschillende vormen aannemen. Je kunt je eindgebruiker een vaste lay-out aanbieden, of hem zelf vensters en grafieken laten samenstellen. Maak alle data beschikbaar, of kies ervoor om samenvattende statistieken te laten zien. Moet het dashboard dienen voor een eerste verkenning van de data, of eerder een gevat overzicht geven? Lijn eerst het doel en doelpubliek af en hak op basis daarvan knopen door. 

 • Lijn de inputdata af

  Lijst op welke data je dashboard zal bijhouden. Dat zal voor een stuk bepalen welke technologische oplossingen je kiest. Denk voor elke inputbron na over deze vragen: Wie is de eigenaar van de data? Waar bevindt de sensor zich? Hoe vaak wordt er gemeten? Hoe vaak wordt de data doorgestuurd? Hoe vaak willen we de data bijhouden? Waar slaan we de data op? Moet de sensor gekalibreerd worden? Wie krijgt toegang tot de data? Houd deze info bij, want het geeft je een overzicht van acties om een gebruiksvriendelijk dashboard te maken. 

 • Kies het juiste platform

  Er bestaat een waaier aan platformen om je dashboard op te stellen. Van betaalde services tot opensourceproducten. Als je organisatie kennis en mankracht heeft om zelf een dashboard op te zetten, kun je een opensourcetype kiezen. Laat je de technische ontwikkeling en het onderhoud liever aan de aanbieder over, kun je kiezen voor een betalende service. Verder kijk je best hoe je het dashboard precies wil gebruiken. In welke mate moet de eindgebruiker kunnen interageren met de data? Kan de eindgebruiker zelf dashboards vormgeven of kies je voor een vaste lay-out? Moet de data enkel te raadplegen zijn, of ook te downloaden? Wordt er een API gekoppeld aan het dashboard of niet?

Vergelijkbare acties

Duik dieper

 • Op de Water in de stad webpagina van de Vlaamse Open City Architecture website vind je draaiboeken voor allerlei technische aspecten bij het opzetten van een dashboard.  

 • In het kader van een SciVil workshop rond citizen science en open data werd een praktische tutorial uitgewerkt over hoe je een database kunt opzetten in de cloud (een element dat je nodig hebt om een dashboard aan te maken).

 • Neem een kijkje bij Grafana om je eigen gratis dashboard online te hosten. Er zijn ook premiumopties met een betalend abonnement.

 • Laat je inspireren voor leuke visuals op je dashboard

Waar testen we dit uit?

Luchtfoto van enkele ontginningsplassen in de regio Mol-Dessel © 

Klimaatplassen in de Kempen

Welkom in de Kempen!

Lees meer
Bedrijventerrein Tielt Noord

Bedrijventerrein Tielt Noord

Welkom op Tielt Noord, een bedrijventerrein in het West-Vlaamse Tielt!

Lees meer
Fig. Voorstelling van de acties voor waterwinst in de Fruitstreek in de proeftuin van pcfruit op de 9e Demerdag in Haspengouw

De fruitstreek van Haspengouw en Hageland

Welkom in Haspengouw en het Hageland!

Lees meer