Bundel data in een dashboard
Digitale dashboards scheppen orde in al je online data. Monitoring via sensoren wordt steeds toegankelijker en betaalbaarder, maar die veelheid aan data ook vatten vraagt om datamanagement en heldere visualisaties. Dashboards geven in een oogopslag inzicht in de status van je acties, waardoor je gericht kunt bijsturen om je winst te maximaliseren.
In het dashboard kies je zelf welke gegevens je wil tonen: je kunt daggemiddeldes opvolgen, waterstromen en -debieten in kaart brengen, of trends in neerslag detecteren. Een dashboard neemt dus de taak over van de gebruikers om verschillende databronnen telkens handmatig bij elkaar te brengen.
Waar zit de winst?
-
geld
-
water
-
tijd
-
natuur
-
mens
Type waterwinst
Toepassingsgebied

Waar zit de winst?
Met sensoren die je op afstand live kunt uitlezen win je sowieso tijd. Als die data dan nog eens direct gestructureerd en gevisualiseerd worden in een overzichtelijk dashboard, is er geen handmatige dataverwerking meer vereist. Zo bespaar je opnieuw routinewerk en tijd. Data van verschillende leveranciers en bronnen kunnen mits enige voorverwerking, finaal in één overkoepelend dashboard geclusterd worden. Zo strand je niet met afzonderlijke platformen in allerlei vormen en maten.
Een goed opgebouwd dashboard geeft snel de belangrijkste indicatoren weer, maar biedt ook de optie om dieper te duiken in de data. Naast informeren en data verwerken, kan het dashboard ook operatoren en watergebruikers waarschuwen met een melding op basis van drempelwaarden. Zo kun je snel en gericht ingrijpen en bijvoorbeeld buffers tijdig leeglaten of watergebruik stopzetten bij onvoldoende waterkwaliteit. Zo vermijden we overstromingen of productieverliezen met oplopende kosten.
Heldere visualisaties ondersteunen ook je communicatie naar een bredere gebruikersgroep. Dat creëert een grotere bewustwording, betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Een dashboard is op elk moment te raadplegen. Die transparante communicatie schept vertrouwen in je project, en bij uitbreiding in technologie als deeloplossing voor een duurzaam waterbeheer.

Hoe pak je dit aan? Tips & tricks
- Bepaal de doelgroepen
Een dashboard kan verschillende vormen aannemen. Je kunt je eindgebruiker een vaste lay-out aanbieden, of hem zelf vensters en grafieken laten samenstellen. Maak alle data beschikbaar, of kies ervoor om samenvattende statistieken te laten zien. Moet het dashboard dienen voor een eerste verkenning van de data, of eerder een gevat overzicht geven? Lijn eerst het doel en doelpubliek af en hak op basis daarvan knopen door.
- Lijn de inputdata af
Lijst op welke data je dashboard zal bijhouden. Dat zal voor een stuk bepalen welke technologische oplossingen je kiest. Denk voor elke inputbron na over deze vragen: Wie is de eigenaar van de data? Waar bevindt de sensor zich? Hoe vaak wordt er gemeten? Hoe vaak wordt de data doorgestuurd? Hoe vaak willen we de data bijhouden? Waar slaan we de data op? Moet de sensor gekalibreerd worden? Wie krijgt toegang tot de data? Houd deze info bij, want het geeft je een overzicht van acties om een gebruiksvriendelijk dashboard te maken.
- Kies het juiste platform
Er bestaat een waaier aan platformen om je dashboard op te stellen. Van betaalde services tot opensourceproducten. Als je organisatie kennis en mankracht heeft om zelf een dashboard op te zetten, kun je een opensourcetype kiezen. Laat je de technische ontwikkeling en het onderhoud liever aan de aanbieder over, kun je kiezen voor een betalende service. Verder kijk je best hoe je het dashboard precies wil gebruiken. In welke mate moet de eindgebruiker kunnen interageren met de data? Kan de eindgebruiker zelf dashboards vormgeven of kies je voor een vaste lay-out? Moet de data enkel te raadplegen zijn, of ook te downloaden? Wordt er een API gekoppeld aan het dashboard of niet?
Vergelijkbare acties
