Aquathermie is een duurzame manier om gebouwen te verwarmen en te koelen door warmte en koude te gebruiken uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater. De warmte uit het water wordt daarna opgewaardeerd met een warmtepomp. Er zijn drie vormen van aquathermie: thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), uit afvalwater (TEA) en uit drinkwater (TED). Bij TED haalt een warmtewisselaar warmte en/of koude uit ruw (onbehandeld) of rein (behandeld) drinkwater.
Een TED-installatie werkt met een sluitbare bypass op de hoofdwaterleiding. Zo blijft de doorgaande leiding beschikbaar voor drinkwaterlevering. Via de bypass passeert een deel van de waterstroom langs de warmtewisselaar, waarbij het water afkoelt (warmtelevering) of opwarmt (levering van koelcapaciteit). Na de bypass mengt de deelstroom weer met de hoofdstroom. Uit 1 m³ kunnen we 4.6 kWpiek energie halen. Dat is voldoende om 1 moderne, goed geïsoleerde woning te verwarmen of te koelen. Om TED financieel interessant te maken, moet het warmte-koelsysteem minstens 100 kW thermische energie nodig hebben. Collectieve systemen of grote gebouwen zijn dus ideale kandidaten voor TED. Foto ©De Watergroep
Voor wie?
INHOUD
Er zijn verschillende manieren om winst te halen uit water via TED:
Door waterleidingen slim in te zetten als doorgeefluik voor de natuurlijke warmte en koude in de grond, kan Thermische Energie uit Drinkwater heel wat voordelen bieden.
Ten eerste vermindert het de CO₂-uitstoot aanzienlijk in vergelijking met fossiele brandstoffen. Zo zetten we een cruciale stap om onze ecologische voetafdruk te verminderen en klimaatverandering aan te pakken.
Bovendien biedt TED een duurzame oplossing voor verwarmings- en koelingsbehoeften in gebouwen. Bodemenergie zorgt voor een efficiënter verwarmings- en koelsysteem. Dat verlaagt energiekosten voor zowel gebouweigenaren als -bewoners, en zorgt voor milieuvriendelijker energiegebruik.
De Watergroep heeft zelf heel uitdagende ambities rond duurzaamheid en energie. Daarnaast willen we ook onze expertise ter beschikking stellen aan een aantal bestaande duurzaamheidsprojecten, zoals aan het project ‘Thermische Energie uit Drinkwater (TED) De Voerman’ in Anzegem. Hier stellen we het water in ons leidingnet ter beschikking aan ontwikkelingen om warmte en koude aan woningen en kmo’s te leveren. Om zo’n projecten te realiseren, hebben we natuurlijk partners nodig. Die vinden we in publieke en private ontwikkelaars die dergelijke projecten uit de grond stampen en met dit verhaal duurzame energie aanbieden aan de kopers van de kavels.
Manager Businessontwikkeling bij De Watergroep
Om effectief gebruik te maken van TED, begin je met de warmte- of koelvraag identificeren. Wat zijn de specifieke behoeften voor warmte of koeling? Welke oplossingen zijn er om aan de vraag te voldoen? En zijn die oplossingen voldoende duurzaam?
De Watergroep lanceert binnenkort een potentieelkaart. Daarmee kun je een eerste globale inschatting maken van het potentieel voor TED in de buurt van je perceel. In een volgende stap toets je de haalbaarheid van een project af aan de praktijk.
Blijkt uit de kaart dat er voldoende potentieel is om jouw warmte- of koelvraag in te vullen, neem dan contact op met het juiste drinkwaterbedrijf. Samen kun je de situatie op het perceel gedetailleerd bekijken en de haalbaarheid van TED als duurzame energiebron onderzoeken en concrete stappen zetten om het te implementeren.